Terugblik Festival 4 jaar Kwaliteitsontwikkeling ggz

Zijn komst stond lang niet op het programma. Het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz (NKO) was dan ook extra verheugd dat de nieuwe staatssecretaris Paul Blokhuis het festival kwam openen. De staatssecretaris noemde het feit dat patiënten, professionals, aanbieders en financiers samen verenigd zijn in het NKO om kwaliteitsstandaarden te ontwikkelen, reden tot een feestje. Jeroen Muller, voorzitter bestuur NKO, en Aart Schene, voorzitter Agendaraad NKO onderschreven dit in hun presentaties die volgden. De afgelopen jaren is door alle betrokken partijen gezamenlijk een hele prestatie neergezet

Staatssecretaris Blokhuis tijdens de opening van het festival: ‘U wilt weten wat werkt. En dan geen wetten en voorschriften, maar vooral goede handvatten. Dat is nu voorhanden met de kwaliteitsstandaarden. Goede zorg is geen exacte wetenschap, maar gebeurt samen met de patiënt.’

Na afloop twitterde de staatssecretaris: ‘Graag feliciteer ik @kwaliteitggz: top dat jullie in deze sector werken en samenwerken aan kwaliteitsstandaarden. Juist omdat het vinden van oplossingen vaak geen exacte wetenschap is. Hou dat enthousiasme vast.’

Unieke samenwerking

Professionals, patiënten en naasten, aanbieders, financiers en andere betrokkenen hebben in de afgelopen periode goed samengewerkt voor de realisatie van de kwaliteitsstandaarden. Vier jaar geleden werd deze unieke samenwerking gestart. Binnen het NKO werken zij aan het behoud en de bevordering van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg.

Implementatie doe je niet alleen

Jeroen Muller, voorzitter bestuur NKO, blikte in zijn presentatie terug op de afgelopen periode waarin een mooie prestatie is neergezet. Voor de komende jaren is implementatie de uitdaging: ‘Die implementatie doe je niet alleen. Professionals kunnen in het dagelijks werk gebruik maken van de standaarden om goede zorg te leveren in samenspraak met de wensen en behoeften van een patiënt en zijn naasten. Patiënten en naasten kunnen de informatie uit de standaarden gemakkelijk raadplegen via Thuisarts.nl.’

Vertrouwen in de toekomst

Ook Aart Schene, voorzitter Agendaraad NKO, was zeer tevreden over deze samenwerking in de ggz. In zijn presentatie ging hij in op de ontwikkelingen van kwaliteitsstandaarden in de afgelopen decennia. Hij is trots op het behaalde resultaat en kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst.

Downloads presentaties

Download de presentaties van Jeroen Muller en Aart Schene:

Bij verschillende festivalactiviteiten is ook gebruik gemaakt van presentaties. Deze zijn hier beschikbaar. De komende dagen wordt dit overzicht verder aangevuld:

Foto’s: © Geert van Tol fotografie


Deel dit bericht via: